Нова дума

Скъпото начало на учебната година

zoom Скъпото начало на учебната година

6 септември 2018

В началото на всяка учебна година в бюджета на семействата с деца в училищна възраст се появяват „дупки“. Организацията на потребителите (OCU) изчислява, че средният разход на дете е около 500 евро: учебни материали и учебници, униформи, дрехи, такси, заплащане за извънучилищни занимания и т.н. Разбивката показва, че средно за тетрадки се дават по 36 евро, 31 евро за ученическата раница, 30 евро за гуменки/маратонки, 28 евро за анцуг. Според OCU през тази учебна година учебниците са поскъпнали с 4,2% в сравнение с миналата. Средно за тях се дават около 201 евро (цените на учебниците в гимназиалния курс на незадължителното образование са по-високи). Изчисления на iAhorro, извършени на базата на проучване в 157 училища в цяла Испания, показват, че учебниците за предучилщната възраст (escuela infantil) струват близо 90 евро, за началния курс (primaria) – 165 евро, за прогимназията (secundaria) – 225 евро.

Цените зависят от няколко фактора: автономната област, в която е училището; дали училището е публично, т.нар. „съгласувано“ (concertado) или частно.

За предучилищното образование в публични учебни заведения най-евтините учебници са във Валенсианска област – средно 61 евро. За публичното образование в началния курс най-скъпите учебници са в Галисия (около 90 евро), но в тази област родителите имат право да искат помощи под формата на чекове за закупуване на учебни материали.

 

Пълният текст е публикуван в брой 610 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: