Нова дума

Настъпи революцията на автомобилите

zoom Настъпи революцията на автомобилите

6 септември 2018

На 1 септември влезе в сила протоколът WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) за силно ограничаване на изпусканите от автомобилите газове. До 2020 г. испанските производители на автомобили трябва да променят така моторите на колите, че да не изхвърлят повече от 95 г/км на въглероден диоксид (CO2) и да ограничат силно използването на дизеловите двигатели и да въведат по-масово електрическите и хибридните автомобили.

Представители на вестник „Ел Паис“ са разговаряли с генералните директори на четирите най-продавани марки в Испания: Микел Паломера (Seat), Лаура Рос (Volkswagen), Хорхе Томе (Peugeot) и Иван Сегал (Renault).

Няколко са техните изводи. През тази година продажбите на нови коли са значително повече в сравнение с миналата година, но обновяването на автомобилния парк все още става бавно, въпреки новия етикет на Генералната дирекция по движението (зелената лепенка). Разширява се пазарът на автомобили втора употреба. Общо продажбите са се увеличили с 11% в сравнение със същия период на миналата година. Изчислява се, че през цялата 2018 г. ще се продадат около 1 350 000 автомобила (1,5 милиона заедно с камионите).

Предполага се, че голяма част от новите автомобили от класовете C и D ще бъдат от рода на „градски SUV“ (Sport Utillity Vehicle, т.е., притежаващи качествата на джип, но с удобствата на лек автомобил), чиято продажба се е увеличила с 40%. Това означава, че производителите ще трябва много бързо да извършат „революционен скок“ в тяхното изработване и пускане на пазара, особено на малките SUV.

 

Пълният текст е публикуван в брой 610 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: