Нова дума

Защо трябва да се купи нов автомобил до 1 септември

2 август 2018

От 1 септември всички продавани в Испания автомобили трябва да бъдат одобрени (хомологизирани) от цикъла на потребление на гориво и емисии на газове. Това е т.нар. „протокол WLTP“ – система за много по-взискателно и рестриктивно измерване, която заставя производителите да направят някои съществени подобрения в двигателите. Имаше доста оплаквания от автомобилостроителите, тъй като някои модели просто ще изчезнат от каталозите, а от друга страна протоколът ще повлияе и на търговията с коли, за което предупреждават автосалоните.

Ако някой е решил да си купи нов автомобил, специалистите препоръчват да го направи преди 1 септември. Защо?

Чрез агресивно намаление на цените автосалоните ще се опитат да продадат автомобилите със сегашната хомологизация NEDC, която ще бъде заменена от WLTP. Истината е, че някои големи производители са подготвени за въвеждането на новия протокол и цените на техните марки няма да бъдат намалени.

Разбира се, в автосалоните ще останат коли, които няма да бъдат продадени. Те трябва да бъдат регистрирани от салоните, да имат регистрационен номер и да се продават като „автомобили на 0 километри“ (coches de Kilómetro 0). Операцията по „продажба на себе си“ ще се извърши през последните дни на август – също удобен момент за покупка на нови автомобили, но с поставен регистрационен номер. Марките предлагат извънредно финансиране в своите автосалони.

Колко по-скъп е даден автомобил, толкова по-голямо ще бъде намалението. За автосалона рискът при саморегистрирането на автомобил на стойност 70 000 евро е по-голям, отколкото на цена 20 000 евро.

 

Пълният тект е публикуван в брой 609 на "Нова дума".

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: