Нова дума

От пушенето се губят над 1 милион години

2 август 2018

Тези дни беше публикувано голямо проучване за състоянието на заболяванията в Испания и техните последици. Анализът на изследователите, с ръководител д-р Хоан Сориано от Автономния университет на Мадрид, се основава на 1600 информационни извора – от Министерството на здравеопазването до Националния статистически институт. То се нарича „Общо натоварване на болестите“ и е най-мащабното провеждано досега в страната (предишното, от 2010 година, беше с по-малко източници на информация).

„Това е най-актуалната и най-задълбочената история на пациента“, твърди д-р Сориано.

Данните показват, че през 2016 г. в Испания са регистрирани 420 000 смъртни случаи при население 46,5 милиона души.

Първите 5 специфични причини за смърт са били: исхемична болест на сърцето (предизвикваща ангина пекторис, т.нар. „гръдна жаба“, и остър миокарден инфаркт) – 14,6% от всички починали; болестта на Алцхаймер и други деменции – 13,6%; инсулт (el accidente cerebrovascular) – 7,1%; хронична обструктивна белодробна болест – 6,9%; рак на белия дроб – 5%. 80% от починалите са били на 70 и повече години.

Учените са изследвали т.нар. „загубени поради непълноценност години“ – броят на годините, загубени като последица от някоя болест, инвалидност или преждевременна смърт.

Ако един мъж пушач умира от скоротечен рак на белия дроб на 51 години, счита се, че са загубени цели 30 години, тъй като максималната световна средна продължителност на живота е 81 години за японските мъже (86 за жените).

 

Пълният тект е публикуван в брой 609 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: