Нова дума

От какво се определя социалната класа, към която принадлежим

zoom От какво се определя социалната класа, към която принадлежим

2 август 2018

Напоследък в много страни се появиха нови книги, студии, статии, посветени предимно на средната класа и по-общо – на социалните класи в развитите държави.

Huffington Post (España) се обърна към Карлос Пелаес – антрополог, преподавател в Комплутенския университет на Мадрид, професор, специалист по обществени науки. Вестникът поиска той да разясни кое определя нашата социална класа, какви са съществуващите отношения между отделните класи и какво е сегашното положение в Испания – десет години след избухването на икономическата криза.

Доход, квалификация, престиж, сила/власт

Преди всичко „има едно монетарно виждане, което свързва социалната класа с дохода на човека“, казва Пелаес. Той цитира критерии на Университета в Бремен, според които в Испания за средна класа се считат хората, чието домакинство (всички членове) има среден годишен доход между 20 000 и 60 000 евро. Под тази граница е долната класа, а над нея – горната. В рамките на средния диапазон е ниската средна класа и високата средна класа.

Трябва да се знае, че средният чист годишен доход на домакинство в Испания е 26 000 евро. Разбира се, много зависи от състава на домакинството – ако е семейство с деца, икономическото му положение е по-несигурно.

Фокусираното върху доходите виждане за социалните класи се възприема лесно, но „пренебрегва много социологически и антропологически аспекти (антропологията най-общо казано е наука за човека и човечеството – бел. Н.Д.) като властта или престижа“, казва професорът. „Не е еднакво да имаш същия доход, но да си адвокат или университетски преподавател, а не техник в сервиз или майстор зидар, защото престижът е различен, бъдещето не е еднакво и влиянието върху околните не е същото.“

Затова съществуват течения, които настояват при определянето на социалната класа да се вземат под внимание и други характеристики, освен дохода: квалификацията, престижа и силата/властта.

Социалната класа е политически факт

„Самото определение на класите е политически факт, целящ да има някакво въздействие“, подчертава проф. Пелаес. „Средната класа обикновено е свързана с идеята за стабилност и с мисълта, че не си лошо поставен. Назовавайки се средна класа, показваш, че си някой, че имаш прилично, достойно, съвсем не несигурно положение.“ Точно тук се появява един интересен феномен. „Всеки си мисли, че е средна класа. Ако се попитат хората, ще се види, че 70%, 80% от тях се смятат за средна класа. Но ако се приложат всички споменати параметри, в Испания средната класа не достига и до 50%“, подчертава Пелаес. „Важно е да се знае това, тъй като много хора се мислят за средна класа, когато в действителност са трудещи се с голяма доза несигурност.“

 

Пълният текст е публикуван в брой 609 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Prof.Y.Kirilov 03/08/2018

    Klasite v kapitalisticheskoto obstestvo se opredeljat ot dohodite za godina i ot imotnoto sustojanie,polucheno po nasledstvo,ili pridobito ot
    individa i negovoto semeistvo.
    Te ne zavisjat ot obrazovanosta,sredno ,ili vishe obrazovanie,koeto njakoi,,suvremenni,, avtori iskat da nalozat ,kato kriterii,tova ne e pravilno.