Нова дума

Искат да накажат собствениците на незаетите жилища

Искат да накажат собствениците на незаетите жилища

2 август 2018

В стремежа си да спре ръста на свободните наеми и да се разшири предлагането на жилища за наемане, Министерството на развитието планира да въведе пакет от фискални мерки. Източници от министерството подчертават, че става дума за „първи проект“, който може да претърпи промени.

В проекта, станал достояние на медиите, се предвижда собствениците на празните жилища да плащат данък до 5% върху кадастралната им стойност, вместо сегашните 1,1 процента. Става дума за незаето второ жилище. Някои специалисти мислят, че „наказанието“ трябва да се прилага за празно трето жилище (или собственици на повече от 3 жилища). Предстои да се уточни и определението на „незаето жилище“.

Министерството иска и да се възстанови отчислението при попълване на годишната декларация за Данък общ доход както за наемодателите, така и за наемателите. До 2015 г. съществуваше подобно отчисление, но през онази година беше премахнато.

Проектът предвижда отчисление, равно на 10,05% от наема при годишен доход на наемателите до 41 357,75 евро (до 2015 г. годишният доход, позволяваш отчисление, беше 24 107,20 евро). Това означава, че повече наематели ще могат да се възползват от данъчното намаление. Наемодателите, които сключват дългосрочни договори за наемане (най-малко за 6 години) също ще бъдат облагодетелствани с по-високи данъчни облекчения.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: