Нова дума

Помощи за дълговременни безработни

zoom Помощи за дълговременни безработни

2 август 2018

Министерството на труда, миграциите и социалното осигуряване довършва преговорите с автономните области за една „временна кръпка“ от 50 милиона евро за отпускане на помощи на дълговременните безработни, които са останали без помощта от 430 евро месечно. Става дума за 41 910 души. Предполага се, че на заседанието на кабинета от 3 август (след редакционното приключване на броя) министър Магдалена Валерио да внесе своето предложение и че правителството ще приеме декрет по този въпрос.

Има добра новина и за безработните на възраст над 55 години. По-конкретно за помощите, които получават.

През 2013 г. правителството на Мариано Рахой постави като условие за отпускане на субсидии на тези хора дохода на цялото семейство. Преди няколко дни беше публикувано решението на Конституционния съд, според което безработните на възраст над 55 години имат право да получават помощ, като се взема под внимание само техния личен (не семеен) доход. Онези, на които е била спряна помощта, би трябвало да подадат нови заявления с посочване на индивидуалните си приходи.

Публикуваното в Държавен вестник (Boletín Oficial del Estado, BOE) решение е последица от иска, който заведе в съда Испанската социалистическа работническа партия срещу кралския декрет от 15 март 2013 година.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: