Нова дума

Опит за намаляване на наемите

5 юли 2018

Новото правителство на Педро Санчес иска да промени стария Закон за градско наемане (Ley de Arrendamientos Urbanos, LAU), за да предизвика намаляване на наемите, които скочиха изключително високо в големите градове.

Кабинетът ще се затрудни да прокара промените, тъй като трябва да преговаря с всички парламентарни групи, които подкрепиха вота на недоверие, и да получи тяхното съгласие. Намерението е „да се върне духа“ на предложенията, които отстояваше Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) преди да образува правителство.

Едната идея е да се увеличи от 3 на 5 години минималният срок на договорите за наемане на жилище. Другата е да има по-големи данъчни облекчения както за наемателите, така и за собствениците, които искат „достъпни“ наеми, въпреки че това е обусловено от възможностите, които предоставя изготвения от предишното правителство държавен бюджет.

Очевидно е, че свободният наем в големите градове, подтикнат от туристическото наемане и от възстановяването на жилищното строителство, е сериозен социален проблем. В момента ръстът на размера на наемите е най-висок от 2006 г. насам.

На политическата сцена положението с черновата на Министерството на развитието е сложно.

 

Пълният текст е публикуван в брой 607 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: