Нова дума

Какво става със социалните жилища?

Какво става със социалните жилища?

5 юли 2018

Строителството на социални жилища беше една от най-големите жертви на рецесията и орязванията на публичните фондове. Последните данни на Министерството на развитието, публикувани в края на юни, сочат, че през 2017 г. в цяла Испания са били дадени ключовете на 4938 социални жилища, т.е. само 9,2% от всички завършени жилища в страната. Това е най-ниската цифра от 1950 г. насам!

Парализирането на строителството на обществени жилища върви паралелно с нарастването на броя на хората, търсещи такива домове. В списъка на чакащите за жилище с по-достъпен наем (по-нисък от свободния) са включени 400 000 души. Има хора, които са се наредили в тази многолюдна „лотария“ преди повече от 10 години; готови са да приемат нормален дом, където и да е, но щастието не ги огрява.

Въпреки очевидната нужда на хиляди семейства – някои останали без работа и постоянни доходи, други са изхвърлени от домовете, поради невъзможност да изплащат банковите заеми, трети просто не издържат на високите свободни наеми, паркът на т.нар. „жилища под официална защита“ (Viviendas de Protección Oficial, VPO) не се увеличава. При предишните кризи правителствата бяха представили планове за „защитени жилища“, които трябваше да служат като спирачка пред непрестанно растящите свободни наеми. Но тогавашните бюджетни съкращения унищожиха добрите намерения.

Току-що отминалата криза беше по-различна. През 2008 година, непосредствено преди спукването на строителния балон, бяха построени 68 587 социални апартамента. През 2012 г. спадът вече беше с 93%, за да се достигне до цифрата за 2017 година: 4938 VPO.

Според данните на Министерството на развитието, през далечната 1991 г. са били построени толкова публични жилища. Изследването на Карме Триля – икономист и бивш съветник по жилищната политика в каталанското автономно правителство, и на архитекта Джорди Бош показва, че за да се види подобна бройка, трябва да се отиде чак до 1950 година. „През всичките тези десетилетия VPO практически изчезна от испанската жилищна система“, казва Триля.

Проучването доказва, че в Испания са необходими 1,5 милиона жилища с достъпен наем, за да се „поправят“ злините и „жилищното изключване“ – „липсата на платежоспособност в много домакинства“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 607 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: