Нова дума

Присъдата на „Стадото“ предизвика масово възмущение

Присъдата на „Стадото“ предизвика масово възмущение

10 май 2018

„Не е злоупотреба, изнасилване е!“ („No es abuso, es violación“) – с този лозунг десетки хиляди жени демонстрираха в Мадрид, Памплона и други испански градове. Поводът е присъдата, издадена срещу петимата млади мъже (между 27 и 29 години), които се самоназовават „Стадото“.

Какво се случи?

На 7 юли 2016 г. сутринта, в разгара на празниците, посветени на Сан Фермин в Памлона, приятелите от „Стадото“ – всички са от Севиля – изнасилват едно 18-годишно момиче на входа на жилищна сграда, задигат и чантата й. Запечатват на няколко видео записа и отделни снимки своето геройство, „за да се види физическото им превъзходство“. Арестувани са. Вкарани са в предварителен затвор с обвинение в сексуална агресия и кражба. На 16 април 2017 г. петимата са изправени пред съда. В залата започва бурна престрелка между прокурорите и адвокатите на мъжете. Едните сочат, че те са изнасилили младата жена, а защитниците твърдят, че масовият полов акт бил „доброволен, със съгласието“ на момичето. Тяхното „доказателство“ е „желязно“: жената не се е съпротивлявала, т.е., става дума за „консенсусен секс“. На 8 септември 2017 г. провинциалният съд на Навара отхвърля за втори път искането на адвокатите обвиняемите да бъдат освободени. Аргументът на съда е, че „има риск от бягство и повторение на престъплението“. Съдът решава процесът да се проведе при закрити врати, за да се избегне „посегателството върху личното достойнство на жертвата и на обвиняемите“.

Съдебният процес започва на 13 ноември 2017 г. Прокуратурата иска по 22 години затвор за членовете на „Стадото“. Като обвинители се явяват кметството на Памплона и правителството на Навара, които настояват за още по-сурова присъда – 26 години затвор. Снимките и видеото (общо 7 файла) са били пазени в сейфа на съдията-изпълнител, за да се избегне разпространяването им. На 14 ноември 2017 г. жертвата заявява, че в никакъв случай не била склонна на „договорен секс“, че изпаднала „в шок“ и затова „не се съпротивлявала повече“. Декларацията на момичето е след като всички обвиняеми отричат изнасилването и кражбата; само единият признава, че присвоил мобилния телефон на жертвата. Съдията взима под внимание доклад за активността на младата жена в социалните мрежи, изготвен от частни детективи по искане на защитата, които са проследили нейните текстове през седмиците след изнасилването. На 22 ноември „Стадото“ признава, че няма „изрично съгласие“. Аргументацията на защитата следва теорията за „консенсусни отношения“, но трима от обвиняемите не могат да отговорят на въпроса как жертвата е изразила своето съгласие. На това един от адвокатите отговаря (явно с познаване на материята): „Те чувстват, когато една жена иска или не“. След девет дълги сесии на 23 ноември 2017 г. процесът е готов за присъда, като докладът на частните детективи отпада от делото.

 

Пълният текст е публикуван в брой 603 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: