Нова дума

„Проблемът Косово“ и испанската позиция

zoom „Проблемът Косово“ и испанската позиция

10 май 2018

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС у нас ще се проведат две срещи на високо ниво:  на 17 май ще разговарят ръководителите на страните членки на Европейския съюз, а на 18 май е предвидено да се съберат лидерите на държавите от ЕС и на страните от Западните Балкани. За България това е най-важното събитие от 6-месечното председателство, тъй като инициативата беше на София. Тя беше одобрена от Европейската комисия, която подготви и публикува специална стратегия по въпроса.

От официалните изявления в Мадрид става ясно, че председателят на испанското правителство Мариано Рахой ще присъства на срещата на 17 май, на която ще се обсъждат важни теми, свързани най-вече с последиците от напускането на Великобритания и новия бюджет на Европейския съюз. Засега се знае, че веднага след тези дебати Мариано Рахой ще напусне София и няма да участва в предвидената за следващия ден среща с лидерите на държавите от Западните Балкани. Той не иска да се появи на снимката редом до президента на Косово Хашим Тачи, тъй като Испания не признава тази държава.

…Погледната на картата, „Република Косово“ прилича на диамант, вграден в сърцето на Балканите. Метафората се подкрепя от географията, геополитиката и действителността в тази бивша сръбска автономна провинция. На 17 февруари т.г. се навършиха 10 години от обявяването на декларацията за независимост на малката територия с 1,8 милиона жители и с най-ниския доход на глава от населението в Европа – 3500 долара годишно, т.е., с 1000 долара по-малко от Албания и Босна.

В независимостта на Косово се преплитат няколко стратегически интереси. От една страна е подкрепата на значителна част от Запада, а от друга е категоричният отказ на Русия да признае тази държава. Освен това има силни съмнения в либералните инстинкти на косоварите и спазването на човешките права. Не на последно място е проблемът с религиите: мнозинството от хората са мюсюлмани, но на територията има десетки, изключително важни за православието манастири и църкви.

Балансът на косоварското десетилетие не е окуражаващ. В последния си годишен доклад влиятелната изследователска американска организация Freedom House, анализираща качеството на демокрацията в отделните страни, постави Косово на 122-о място – след Замбия и пред Мозамбик. Корупция, контрабанда, масова престъпност и липса на нормално правосъдие са част от белезите на това общество. Жителите на сръбските населени места на север от река Ибар живеят отделно от албанците и от столицата Прищина; те просъществуват благодарение на икономическата подкрепа на Сърбия.

 

Пълният текст е публикуван в брой 603 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: