Нова дума

По трима починали всеки работен ден

5 април 2018

Министерството на заетостта и социалното осигуряване съобщи, че през 2017 година е имало 583 425 трудови злополуки и 618 починали от тях. Въпреки че броят на жертвите е с 11 души по-малко в сравнение с предната година, общата цифра на трудовите злополуки е със 17 190 по-голяма. Равносметката е печална: по трима починали на всеки работен ден.

rn

Лошото е, че трагедията продължава – от януари до края на март 2018 г. при трудови злополуки са загинали 52 души, т.е., с 10 души повече в сравнение със същия период на миналата година.

rn

През 2013 г. трудовите злополуки бяха 404 284 – по-малко от половината, регистрирани през 2008 г. (895 679). Четири години подред, обаче, броят им расте. Специалистите считат, че това се дължи на увеличената икономическа активност в Испания, тъй като през този период са били създадени средно по 500 000 работни места годишно. Но те сочат и факта, че като цяло компаниите са намалили контрола по безопасност на труда, а трудовите инспекции продължават да имат недостиг на персонал.

rn

Главните причини за смърт на работното място са инфаркт, инсулт и автомобилни катастрофи. От началото на тази година най-много смъртни случаи е имало в отрасъла на услугите. Според синдикатите CC.OO. и UGT злополуките се дължат и на лошите условия на труд, несигурността на работата и занемаряване на публичните политики по охрана на труда.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: