Нова дума

Предизборен бюджет

zoom Предизборен бюджет

5 април 2018

Кабинетът одобри държавния бюджет за 2018 година, а министърът на финансите Кристобал Монторо го внесе в парламента. В него са включени по-големи приходи от засилената икономическа дейност (очакват се над 210 милиарда евро от данъчни облагания на компаниите, други 82 милиарда от Данък общ доход и 71,5 милиарда от Данък принадена стойност), повече разходи за социални нужди, включително увеличаване на най-ниските пенсии и заплатите на държавните служители, както и намаляването на някои данъци. „Един предизборен бюджет“, според мнението на много наблюдатели. Догодина ще има автономни, общински и европейски избори.

Сметките на страната са изчислени на базата на 2,7% ръст на Брутния национален продукт, намаляване на безработицата до 15,5% от активното население (3,4 милиона души) и увеличаване на работещите с вноски в Социалното осигуряване до 19,5 милиона.

За да бъде приет бюджета, освен депутатите на PP и Ciudadanos са необходими още 5 депутатски гласа. По принцип биха могли да бъдат представителите на баските националисти от PNV, но ръководството на партията заяви, че докато в Каталуния действа Член 155 от конституцията, те няма да гласуват за това правителствено предложение.  Министър Монторо призова социалистите, които казаха, че ще бъдат против бюджета, да изберат „хазартно“ пет свои депутати, с чиито гласове държавните сметки биха били одобрени до края на април. Засега продължава да действа бюджетът на 2017 година.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: