Нова дума

Кой движи безредиците в Каталуния

zoom Кой движи безредиците в Каталуния

5 април 2018

Въпреки предупрежденията за неговата незаконност, референдумът в Каталуния беше свикан за 1 октомври. Дни преди тази дата бяха създадени т.нар. „Комитети за защита на републиката“ (Comités de Defensa de la República, CDR), чиято задача беше да гарантират провеждането на допитването, по точно – „ да се реализира правото на самоопределение“.

Членовете на CDR са главните участници в демонстрациите, безредиците, блокирането на пътища и магистрали, подпалването на контейнери и чупене на витрини, които стават в момента в тази автономна област.

Комитетите са организирани на общинско ниво, но от ноември м.г. имат централно ръководство, което координира действията на повече от 100 известни CDR. Именно те започнаха общата стачка в Каталуния на 3 октомври, както и на 8 ноември, когато вече бяха така да се каже „официално представени“.

Броят на членовете им непрестанно расте. Гражданската гвардия е разкрила, че всички, които се присъединяват към комитетите, се подготвят в специални кръжоци (talleres), където им разясняват как да действат в безредиците и демонстрациите, как да реагират на действията на силите за сигурност. Гражданската гвардия свързва комитетите с Каталанската национална асамблея (нейният бивш ръководител Жорди Санчес е в затвора) и с другата националистическа организация „Омниум културал“.

Обучението в кръжоците започнало преди 1 октомври с основната цел да се организира „мирна съпротива“ на силите за сигурност, които имаха съдебно нареждане да предотвратят провеждането на незаконния референдум. „Ако ни извличат (от демонстрациите) един по един, ще имаме много повече сила; ако трябва, ще се хванем като един човек и ще ги заставим да извличат цялата група.“ Това е било едно от наставленията. Основният лозунг, който се използва във всички средства, чрез които се организират, е „На бой за мир“. Значително е присъствието на CDR в социалните мрежи.

Документ на Гражданската гвардия от извършените разследванията показва съществуването на следните тематични кръжоци: Как да действаме и как да се предпазваме при демонстрациите; 10 вида ненасилствена стратегия за освобождение (на Каталуния); Как да се пазим във време на бунт; Какви са нагласите на ненасилствената сила; Ненасилие в социалните мрежи; Критерии за оценяване, когато една акция е ненасилствена, последователна и ефективна.

 

Пълният текст е публикуан в брой 601 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: