Нова дума

Правителството спря „съсипващия“ минимален доход

8 март 2018

Най-сетне кабинетът успя да спре въвеждането на „минимален доход“ в Испания от 426 евро, предложен от гражданска инициатива, поддържана от синдикатите, Социалистическата партия и Подемос.

В едно безпрецедентно решение Независимата служба за испанска фискална отговорност (Autoridad Independiente de Responsabilidad Fiscal española – орган, създаден през 2013 г. от правителството по инициатива на ЕС, чиято задача е да гарантира принципа на бюджетна и финансова стабилност на страната) изчислява колко би струвало въвеждането на минималния доход. За първи път този консултативен орган дава мнение за икономическата стойност на една парламентарна мярка преди тя да бъде одобрена. Предложението е да се дават по 426 евро месечно на 2 милиона души без никакви доходи, докато започнат да придобиват други приходи.

Правителството квалифицира инициативата като „съсипваща за публичните финанси“ и привежда като аргумент изчисленията на Независимата служба за испанска фискална отговорност. Според тях, ако през следващите 9 месеца се въведе минималният доход, това щяло да струва на хазната 15 милиарда евро годишно; сумата била „невъзможна“ и „бомба с часовников механизъм“ за националните финанси.

 

Пълният текст е публикуван в брой 599 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: