Нова дума

„Процесът за независимост“ на Каталуния прикрива корупцията

8 март 2018

Преди да бъде приложен в Каталуния Член 155 от конституцията, автономната полиция (Mossos d'Esquadra) получила заповед от най-висшите си началници да изгори стотици предварително накъсани документи. На 26 октомври, в навечерието на обявената от местния парламент „независимост“, Националната полиция успя да предотврати унищожаването им и да изземе 36 кашона. С много търпение специалисти възстановили около 400 документа.

Един от най-важните документи, намерен в кашон номер 27, поставен в колата, за да бъде отнесен към пещта, беше предаден на съдията от специалния съд (Audiencia Nacional) Кармен Ламеда. В него се съдържа „информационно съобщение“ с дата 12 октомври 2012 година на местната полиция, за „плана за независимост на CDC“ (Convergència Democràtica de Catalunya – предишното име на сегашната партия на Карлес Пучдемон PDeCAT). Става дума за „практикувани отдавна действия на определени лидери на CDC за прикриване и маскиране на прибраните подкупи и комисионни“.

В обяснителния доклад до съдията се казва, че „началото на хипотетичния план за независимост е било поставено на съвещание, проведено на 25 ноември 2011 година, на което са присъствали най-висшите ръководители на CDC“. „През декември същата година е имало друго съвещание в присъствието на синовете на Жорди Пужол (Жорди, Ориол и Жозеп)“, пише полицията. За съдържанието на разговорите по време на тези срещи са били информирани „бизнес, икономически и медийни кръгове“. Семейство Пужол отрича съществуването на това съвещание.

Изводът на полицията е, че планът за независимост на Каталуния е бил изработен през 2011 година. Според плана тогавашният съветник (министър) по сигурността в автономното правителство е трябвало да постави под постоянно наблюдение лидерите на политическите партии, противници на сепаратизма, включително и министри от централното правителство при тяхното идване в Барселона.

 

Пълният текст е публикуван в брой 599 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: