Нова дума

Безплатни жилища за семейства с деца

zoom Безплатни жилища за семейства с деца

8 февруари 2018

Доклад на Испанската федерация на общините и провинцията сочи, че половината от селищата в страната са застрашени от изчезване поради обезлюдяване, а в 14 провинции 80% от общините имат по-малко 1000 жители. Най-тежко засегнати са провинциите Сория, Авила, Бургос и Саламанка. През 2000 г. е имало 3800 селища с по-малко от 500 жители, а според последните данни те вече са 5000.

За да се преборят с този процес, много кметства предлагат различни „съблазни“, за да привлекат хора към селския живот и да избегнат обезлюдяването. Miravete de la Sierra в провинция Теруел е пример за успешно увеличаване броя на жителите. С рекламна кампания „Селото, в което никога не се случва нищо“ за 16 години е увеличило населението си с 489% и сега в него живеят над 700 души.

Смъртната присъда на едно село се подписва, когато в него се закрие единственото училище. За да предотвратят това, селищата в провинция Леон Arganza и Alija решиха да дават безплатни къщи на семейства с деца на училищна възраст. Десетки села използват същата формула, например Peñas de San Pedro (Албасете), Puente de Vadillos (Куенка), Lledó (Теруел). А галисийските села Vilariño de Conso и Rubiá (Оуренсе) направиха друга оферта – наем между 100 и 200 евро на къща за семейство с деца за период от 11 години.

Пълният текст е публикуван в брой 597 на вестник "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: