Нова дума

Каталанската икономика буксува

11 януари 2018

В края на миналата година централната банка (Banco de España) публикува своя анализ за икономическото развитие на страната и на автономните области.

В документа се посочва, че в сравнение с другите региони през последните три месеца на годината икономиката на Каталуния е показала изоставане, особено в сферите на туризма, хотелиерството и пазара на недвижими имоти. Банката твърди, че нестабилната политическа картина в областта е причина за буксуването на икономически най-силната област, но изоставането през четвъртото тримесечие на 2017 г. все още не се отразява съществено на цялата национална икономика, тъй като то се компенсира от експортния сектор на Испания, в който са включени и приходите от чуждестранните туристи.

Banco de España предупреждава, че ако политическата нестабилност се удължи, отрицателните последици върху потреблението и инвестициите в Каталунивя „могат да бъдат доста по-значими“.

От своя страна министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви, че през четвъртото тримесечие на 2017 г. ръстът на каталанската икономика е спаднал с 0,4% - 0,5%, т.е., с 1 милиард евро. Това е размерът на „глобата“ за политическата нестабилност, провокираната от сепаратистките националистически лидери.

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: