Нова дума

Годишно домакинствата изхвърлят храни за 3 милиарда евро

20 декември 2017

В Министерството на земеделието, риболова, храните и околната среда се проведе форум, посветен на „отговорната прехрана и потребителските навици“. В него участваха представители на правителството, хранителната промишленост, търговски вериги, ресторантьорството, организации на потребителите и т. нар. „хранителни банки“.

Привличат вниманието някои от изводите в докладите.

Оказва се, че Испания е седмата страна в ЕС по количество изхвърляна храна – 7,7 милиона тона годишно! Домакинствата в страната допринасят за 42% от тази огромна цифра, хранителната промишленост – 39%, ресторантите – 14%, и търговските вериги – 5 процента. Изчисленията сочат, че изхвърляната от домакинствата храна е на стойност 3 милиарда евро годишно.

Участниците във форума бяха единодушни, че става дума за сложен и обезпокоителен проблем; в неговото решаване трябва да се включат всички брънки от веригата на прехраната. Вече има подготвен проектозакон за „отговорна прехрана“. Скоро министерството ще представи нов вариант на лансираната през 2013 г. стратегия „Повече храна, по-малко прахосничество“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: