Нова дума

При второто поколение имигранти интеграцията е пълна

4 декември 2017

Миналата седмица един от испанските всекидневници публикува част от резултатите на проучване, извършено в Мадрид и Барселона от фондацията Ortega-Marañón. Анкетирани са 2972 младежи, от които 2272 са деца на имигранти и 700 – деца на испанци. Средната възраст е 22 години. Броят на мъжете и жените е почти равен.

Основният извод е, че децата на имигрантите, т.нар. „второ поколение“, се чувстват отлично адаптирани в испанското общество, въпреки някои трудности, които понякога срещат.

Съществуват някои различия между „второто поколение“ имигранти и испанските им връстници. Например, по-малко от 30% от децата на имигранти следват висше образование, докато при испанците процентът е над 40. Разликата се губи, когато става въпрос за бъдещето: 64% от двете групи се виждат като 30-годишни висшисти или специалисти. Само около 1,5 от анкетираните – испанци и деца на имигранти - отговарят, че са били частично или постоянно дискриминирани. Цифрата не се влияе от пола и националния произход. По-малко от 5% казват, че са били дискриминирани на работното място.

 

Пълният текст е публикуван в брой 593 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: