Нова дума

Новите пенсионери ще губят 30% от покупателната си способност

2 ноември 2017

Хората, които се пенсионират през сегашната 2017 година, ще загубят 30% от покупателната способност на пенсията, докато я получават, т.е., до края на живота си.

Това твърди Международният валутен фонд в току-що публикувания последен доклад за състоянието на испанската икономика. Според МВФ поне до 2050 г. пенсиите не трябвало да се повишават с повече от 0,25% годишно, както е записано в испанския действащ закон, докато съществува голям дефицит. В същото време МВФ предвижда, че инфлацията ще се поддържа около 2% годишно. Ако се приемат тези указания, това означава, че новите пенсионери ще загубят близо 30% от покупателната способност на пенсиите си.

Загубата ще почне да се вижда още през тази година. През периода 2014 – 2016 г. годишното увеличение на пенсиите беше само 0,25%, но при отрицателна инфлация. Според оценките на правителството, залегнали в проекта за нов държавен бюджет, тази година ще приключи с инфлация близо до 2%, което означава загуба на реалната стойност на пенсията с 1,75 процента.

 

Пълният текст е публикуван в брой 591 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: