Нова дума

Защо 12 октомври е национален празник на Испания

zoom Защо 12 октомври е национален празник на Испания

12 октомври 2017

На 12 октомври Испания чества своя национален празник, който води началото си още от края на 15-ти век. На тази дата през 1492 г. испанската експедиция (1492-1493 г.), водена от Христофор Колумб и спонсорирана от кралица Исабела Кастилска, открива Новия свят. Тогава те стъпват на остров Сан Салвадор в Карибско море, като датата е била чествана за първи път в Ню Йорк на 12 октомври 1792 г.

Празникът е изключително важен не само в културен и политически аспект, заради връзките между Европа и Америка, но и в религиозен аспект, защото на тази дата се отдава почит на Св. Богородица от Пилар, която е покровителка на град Сарагоса.

12 октомври е популярен още като Ден на испанската нация и култура и се празнува също в много латиноамерикански страни.

Ето малко предистория за испанската експедиция:

На 3 август 1492 г. италианският изследовател Христофор Колумб потегля от Канарските острови с екипаж от 90 души на корабите „Санта Мария”, „Пинта” и „Ниня” към Индия, но пътуването го отвежда до земите, които днес са познати като Америка. Корабите пресичат Атлантическия океан в субтропичния пояс и достигат до остров Сан Салвадор от Бахамския архипелаг – Колумб акостира там на 12 октомври 1492 г.

От 14 до 24 октомври експедицията посещава редица острови от Бахамския архипелаг, а от 28 октомври до 5 декември изследва участък от североизточното крайбрежие на остров Куба. На 6 декември Колумб достига остров Хаити. През нощта на 25 декември флагманският кораб „Санта Мария” засяда на риф, но екипажът се спасява.

Корабът „Ниня” завършва изследването на северните брегове на Хаити и на 15 март 1493 г. Христофор Колумб се завръща с него в Кастилия. С това завършва първата експедиция за откриване на западен път към Индия.

Всяка година на 12 октомври Испания отбелязва националния си празник с военен парад в Мадрид, който започва с издигане на националния флаг и почитане на героите, загинали за родината.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: