Нова дума

Разбиха българо-испанска група трафиканти на хероин

zoom Разбиха българо-испанска група трафиканти на хероин

7 септември 2017

В края на август полицията разкри в Понтеведра (южната част на Галисия) 65 килограма чист хероин, чиято стойност на черния пазар би била 10 милиона евро. Докараният от България наркотик бил предназначен за разпространение в Португалия и Испания. Арестувани са 11 души: шефът на бандата – португалец, 5 испанци (предимно галисийци), а останалите са българи. Това е най-голямото количество хероин, заловено тук през последните години. При полицейски обиск в един склад били открити 118 пакета с общо 64 килограма хероин, 60 000 евро, 15 мобилни телефона и 4 моторни превозни средства.

Галисия вече се утвърди като един от най-важните центрове за разпространение на наркотици, идващи от източноевропейски страни. От 2013 г. досега там са били намерени 250 килограма чист хероин и са били разкрити 4 лаборатории за неговата обработка.

По повод последната полицейска акция специалистите твърдят, че консумацията на кокаин в Европа (и в САЩ) е „замръзнала“ на едно постоянно ниво, но за сметка на това рязко се е увеличила употребата на хероин.

Проследяването на испано-българската престъпна група започнало през 2016 година, когато се появили явни признаци на доставка на хероин от Южна Америка до България, а оттам – до Испания, през Галисия. Задачата на испанците и на португалеца била да приемат стоката и да осигурят логистиката: наемане на помещения за складиране и камионетки за разнасянето на хероина. Повечето от галисийците имали полицейски досиета като трафиканти на кокаин.

За задържаните българи полицията съобщи, че двама от тях били водачи на ТИР-а (наркотикът бил скрит в големия камион), а другите трима отговаряли за сигурността на транспортирането.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: