Нова дума

Поправителните изпити – през юни

7 септември 2017

През новата учебна година в повечето региони на Испания поправителните изпити в гимназията (ESO и Bachillerato) и професионалното обучение (FP) няма да се провеждат през септември, а през юни. С присъединяването на Мадрид, Ла Риоха и Кастиля и Леон към шестте автономни области (Еускади, Навара, Валенсия, Екстремадура, Кантабрия и Канарските острови), които въведоха тази практика през миналата година, вече повечето ученици в страната ще бъдат обхванати от тази практика.

Специалистите споделят няколко аргумента за нововъведението: университетите отдавна прилагат тази система и там тя дава добри резултати. От друга страна, през септемврийската поправителна сесия в средните училища 50% от явилите се не успяват да вземат изпитите – затова е по-добре да бъдат повторно изпитани през юни, най-много две седмици след приключването на занятията, „докато са по-свежи и продължава инерцията от учебния процес“. Освен всичко друго, младежите ще могат да разполагат с истинска ваканция и няма да се налага родителите да плащат за извънредни уроци през лятото.

Както е известно, в Испания образованието се ръководи от автономните области. Свободните от клас дни варират в зависимост от региона (освен общонационалните почивни дни и празници), но по закон за една учебна година трябва да се проведат най-малко 175 учебни дни. 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: