Нова дума

Когато испанците хванаха бика за рогата…

zoom Когато испанците хванаха бика за рогата…

10 август 2017

Измина четвърт век от историческата за Испания 1992 година. Тогава – 15 години след одобряването чрез референдум на новата демократична конституция и 6 години след присъединяването към Европейската икономическа общност (днешния Европейски съюз) – беше сложен формален край на т.нар. „преходен период“ и иберийската държава се нареди сред водещите страни на континента и в света.

Три бяха основните събития през онази година: Мадрид беше европейска столица на културата, в Севиля се проведе универсалното изложение Експо‘92, а в Барселона се състояха XXV Летни олимпийски игри.

Въпреки своите над 1000 културни прояви, Мадрид беше „засенчен“ от андалуската и каталанската столици, тъй като изложението и игрите привлякоха вниманието на целия свят

За да се стигне до „испанската година“ беше изминат дълъг път.

…Още през март 1982 г. правителството официално издигна посветената на 500-годишнината от откриването на Америка (1492) кандидатурата на андалуската столица. Мотото на Експо‘92 в Севиля беше „Епохата на откритията“.

В изложението участваха 112 страни, 23 международни организации, много частни компании и 17-те испански автономни области. На остров Картуха (там е възстановеният манастир, в който няколко години бил заточен Колумб) на река Гуадалкивир бяха построени 95 павилиона върху площ от 250 хектара. На 20 април изложението беше официално открито от крал Хуан Карлос. В продължение на 176 дни то беше посетено от 41,8 милиона души.

Освен пищността, незабравимите преживявания и придобитите знания (имаше огромна градина, където се показваха десетките зеленчуци, плодове и зърнени растения, докарани преди векове от Латинска Америка, и станали много популярни в Европа – картофите и царевицата, например), изложението помогна да се направи революция в инфраструктурата на Андалусия.

Разстоянието от Мадрид до Севиля е 535 км. По стария двупосочен път то се изминаваше с автомобил за 8 и повече часа. С прокарването на магистралата А-5 – последните участъци бяха завършени в дните преди откриването на Експо 92 – същата дистанция се изминава (при спазване правилата за ограничение на скоростта) за 4 часа и 55 минути.

 

Пълният текст е публикуван в брой 586 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: