Нова дума

Увеличават се приходите от туризма. И протестите срещу него

zoom Увеличават се приходите от туризма. И протестите срещу него

10 август 2017

Чуждестранните туристи, посетили Испания между януари и юни, са похарчили в страната рекордните 37 милиарда и 217 милиона евро. Цифрата е с 14,8% по-голяма в сравнение с първите 6 месеца на миналата година. Само през юни посетителите са изразходвали близо 9 милиарда (8,982 евро) – средно дневно по 143 евро, а общите приходи от отделен турист са били средно по 1065 евро при среден престой от 7,5 дни.

Данните бяха публикувани на 3 август от Националния статистически институт.

Вече 61 последователни месеца испанската туристическа индустрия поставя рекорди по брой на чуждестранни туристи и приходите от тях. Най-много пари са похарчили британските туристи, следвани от германските, гражданите на северните страни - Дания, Финландия, Норвегия и Швеция - Франция и Италия.

От международния туризъм най-много е спечелила Каталуния (22% от приходите). След тази автономна област се нареждат Канарските острови, Андалусия, Балеарските острови областите Мадрид и Валенсия.

Анализът на данните показва, че освен традиционните „плаж и слънце“, чужденците все повече се насочват към културно-историческия и „шопинг“ туризъм.

 

Пълният текст е публикуван в брой 586 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: