Нова дума

Коя е най-лошо платената работа

10 август 2017

Според допитване за цената на труда, извършено от Националния статистически институт, най-лошо платената работа е в строителния сектор на автономна област Катиля-Ла Манча.

Строителен работник в провинциите Албасете, Сиудад Реал, Куенка, Гуадалахара, Толедо имат средно годишно брутно заплащане от 18 105 евро. Чистата сума, разделена на 14 месечни плащания, едва достига до 1000 евро.

Допитването показва, че доходите на тези трудещи се са почти два пъти по-малки от заплащането на новоназначен работник в промишлените отрасли на съседната област Мадрид. Неговата средна годишна брутна заплата е 35 147 евро – най-високата в страната за индустриалния сектор (94% повече от строителните работници в Кастиля-Ла Манча). Строителните работници в Екстремадура също са едни от най-ниско платените – тяхната средна годишна брутна заплата е само с 350 евро по-голяма от тази на колегите им в Кастиля-Ла Манча. В Екстремадура и работещите в сектора на услугите са на подобно ниво – 18 512 евро средно годишно брутно заплащане.

 

Пълният текст е публикуван в брой 586 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: