Нова дума

Домашните помощнички – ощетени от Социалното осигуряване

zoom Домашните помощнички – ощетени от Социалното осигуряване

13 юли 2017

Регистрирането в държавното Социално осигуряване расте за всички общи режими. Изключение правят домашните помощнички: през 2016 г. е имало близо 4000 регистрирани по-малко, в сравнение с 2015 г.

Проучването на активното население изчислява, че в Испания работят 629 500 души в този сектор, което означава, че 30% от тях са част от т.нар. „сенчеста икономика“. В продължение на 4 години този процент се запазва.

Синдикатите настояват режимът на вноски в Социалното осигуряване да се промени така, че да облагодетелства трудещите се. Домашните помощнички, например, нямат право на обезщетение при безработица (paro) и трябва сами да плащат вноските си, ако работят по-малко от 60 часа седмично. 

…Икономическото възстановяване е очевидно; зелените кълнове се наблюдават в туризма, строителството, расте броят на аутономос, намаляват безработните.

Но от началото на кризата в Испания досега секторът на домашните помощнички не е мръднал. Специалната система на работещите по домовете в общия режим не функционира. Преди 4 години имаше 426 528 души от отрасъла с вноски в Социалното осигуряване; днес броят им е почти същият – 429 092. Увеличаването с 0,6% не може да се сравнява с увеличението от 12,1% за същия период на хората с вноски по общия режим (според данни на Министерството на заетостта и социалното осигуряване).

„Не бих казала, че Специалната система е пълен провал, но тя трябва да претърпи сериозни промени, които да са от полза за домашните помощнички“, обяснява Роса Сампедро, секретар за сектора по почистване и услуги към синдиката UGT.

Синдикалистката има предвид влязлата през 2012 г. в действие система за вноски в Социалното осигуряване, която замени Специалния режим на работещите по домовете. Това означаваше, че домашната помощничка прави вноски по общия режим, а домовете, които се труди, трябваше да я считат за наемна работничка.

 

Пълният текст е публикуван в брой 584 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: