Нова дума

Намиране на работа – предимно чрез близки и познати

zoom Намиране на работа – предимно чрез близки и познати

15 юни 2017

Последното проучване на активното население (EPA), публикувано в края на миналата седмица, показва, че през 2016 г. много от младите хора между 16 и 34 години са намирали работа не чрез публичните служби за наемане, а с помощта на роднини, приятели и познати. Това се отнася до 41,7% от всичките 4,1 милиона хора на тази възраст, които са имали платена работа. Ефективността на публичните институции по наемане е още по-малка, като се видят данните, че 88,5% от намерилите или търсещи работа не са получили никаква помощ от тях.

Оказва се, че в днешния дигитален свят най-добрият метод за намиране на работа в Испания си остава мрежата от близки и познати. Вторият по значение начин (21,7%) е прякото представяне пред потенциалния работодател. На трето място (9,9%) са обявите в медиите, включително и тези в интернет. Частните трудови бюра са намерили работа на 3,1% от младите хора, а публичните – едва на 2,4 процента.

Данните показват, че обявеният преди три години План за младежка гаранция, който би трябвало да помага на хората от тази възрастова група да намират работа, не е ефективен. Според специалистите испанските публични бюра по настаняване са на опашката сред подобните служби в развитите европейски страни. Отрицателната оценка не се отнася само за младите, но и за всички останали възрасти. Отпуснатите за публичните бюра по настаняване средства в Испания са 0,03% от Брутния вътрешен продукт, докато в Холандия са 0,15%, а в Германия – 0,17%; при това и двете страни имат далеч по-нисък процент на безработни.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: