Нова дума

Ощетени пенсионерки

18 май 2017

Миналата седмица Европейското лоби на жените и Централният независим синдикат на служителите свикаха пресконференция, на която обявиха своята нова кампания в защита на ощетени пенсионерки. Те настояват да се увеличи добавката за майчинство към пенсията на повече от 2,7 милиона жени в Испания.

Според лидерите на двете организации, в допълнението за майчинство към пенсиите съществува „неравенство и дискриминация“, тъй като от него са изключени 2 милиона жени с по едно дете, както и 790 000 държавни служителки, които са се пенсионирали предсрочно след навършването на 60-годишна възраст.

По принцип средната пенсия на жените в страната е с 414 евро по-малка от пенсията на мъжете (разликата е 31,1%), тъй като поради майчинство и грижи за семейството са получавали по-ниско възнаграждение. В някои страни от ЕС – Естония и Дания, например, – разликата е само 5 процента.

Организациите настояват постепенно да се увеличи участието на бащите в отглеждането на децата, да се въведе 35-часова работна седмица с край на работния ден в 18 часа, да се узакони работата от разстояние (от дома) и да се подобри законодателството за самонаетите жени.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: