Нова дума

Погребаха Кардам по православните канони

Погребаха Кардам по православните канони

8 април 2015

Първородният син на Симеон Сакскобургготски - княз Кардам, беше погребан в Мадрид. Погребението беше на обяд в много тесен семеен кръг в гробището “Сан Исидро”. То бе предшествано от бдение предната вечер, на което присъства испанската кралица София.

На траурната церемония бяха родителите Симеон Сакскобургготски и Маргарита, сестра му Калина, която не можа да се прости с него жив, и тримата му братя - Кирил, Кубрат и Константин-Асен, които са били до Кардам в последните му мигове.

Сплотено, както винаги, царското семейство посрещна трагичната смърт на 52-годишния Търновския княз, пише сп. “Ола”. Фаталният изход настъпил внезапно, в рамките на няколко часа.

Кардам почина завчера в мадридската болница “Санчинаро” от белодробна инфекция и вследствие от дългогодишното му обездвижване. През 2008 г. първият син на Симеон преживя жестока катастрофа, след която се парализира и изпадна в кома, от която така и не излезе.

В параклиса “Сан Исидро” дойдоха много близки и приятели, за да си вземат последно сбогом с княз Кардам. Те изказваха съболезнования на родителите, децата му и вдовицата Мириам Унгрия, която до последно бе до съпруга си и издържа стоически шестте години, през които той бе на легло.

Около 22 часа завчера в храма пристигна и испанската кралица София заедно с инфантата Елена - майката и сестрата на крал Фелипе. Съпругата на Хуан Карлос беше посрещната пред параклиса от Симеон и Маргарита, Мириам Унгрия, Борис и Белтран - децата на Кардам. Кралица София била предишния ден на великденска литургия в катедралата на Майорка и е пристигнала оттам в Мадрид, за да изкаже лично съболезнования на българското царско семейство, с което са много близки, посочва “Ола”. На излизане тя беше придружена от 17-годишния Борис, който вече е престолонаследник. Инфанта Елена бе до семейството на Кардам и днес - в деня на погребението му.

Опелото на Кардам бе извършено от митрополита на Испания и Португалия Поликаро от името на Вселенския патриарх Вартоломей. Той бе придружаван от отец Димитрий, който служи в гръцката православна църква в Мадрид, която посещават и българските миряни.

Починалият княз беше приел православната вяра и траурните ритуали бяха православни. След опелото тленните останки на Кардам бяха пренесени с катафалка, отрупана с венци и цветя, до гробището “Сан Исидро”. Там беше извършен ритуал от православен свещеник, на който присъстваха само най-близките.

Цялото царско семейство, което се събра в Мадрид, носеше строго траурно облекло. Дъщерята на Симеон Калина, която не успя да види жив брат си в последните му мигове, дойде на погребението със съпруга си Китин Муньос и сина си Симеон-Хасан. Повече от 6 години престолонаследникът Кардам живя, загубил всякаква връзка с реалния свят. Дори и така неговата съпруга и децата му никога не излизали от къщи, без да го прегърнат и целунат, пише испанската преса. 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. FAKT 11/04/2015

    Крадливия безбожник и нагъл дървосекач - товаришчь Симеон Борисов Фердинандов дълбоко вярваше, че няма Господ; нооо Господ всичко вижда и по библейски отнема на престъпниците най-милото – първородния син, а на нас страхливите наблюдатели изпраща природни бедствия . . .